Αναβάθμιση του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού με το βλέμμα… στη Ρωσία

Αναβάθμιση του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού με το βλέμμα… στη Ρωσία

85
Αναβάθμιση του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού με το βλέμμα… στη Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν κατακόρυφα τις δαπάνες για την ενίσχυση της άμυνάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολλανδία δρομολογεί τη διάθεση αρκετών δισ. ευρώ για την αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας της τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Η χώρα της Δυτικής Ευρώπης διαθέτει τέσσερις φρεγάτες αεράμυνας και διοίκησης, οι οποίες θα πάψουν να είναι λειτουργικές την ερχόμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα, το ολλανδικό οπλοστάσιο αντι-αεροπορικών πυραύλων θα χρειαστεί επίσης ανανέωση, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή 1η Μαρτίου.

Επισημαίνεται ότι η Ολλανδία επένδυσε το 1,7% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2023, με τις εκτιμήσεις για αμυντικές δαπάνες να προσεγγίζουν το 2% του ολλανδικού ΑΕΠ εκκινώντας από φέτος.

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να εμπλέξει την ολλανδική ναυπηγική βιομηχανία στο εγχείρημα αντικατάστασης των «γηρασμένων» φρεγατών, συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η Damen Naval και η Thales Nederland.

Το πρώτο νεότευκτο πολεμικό πλοίο της χώρας αναμένεται να είναι λειτουργικό μέχρι το 2036, με τα υπόλοιπα να το ακολουθούν μέσα σε διάστημα πενταετίας, επισημαίνει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.