Το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής, πεδίο «δυνητικής σύγκρουσης» ΗΠΑ-ΕΕ

Το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής, πεδίο «δυνητικής σύγκρουσης» ΗΠΑ-ΕΕ

44
Το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής, πεδίο «δυνητικής σύγκρουσης» ΗΠΑ-ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου, επισημαίνει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Reuters. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, πιθανολογείται πως θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά αλουμινίου και θα αποτελέσει ένα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, αγοραστές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα επιδοθούν σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους για την απόκτηση αλουμινίου από τη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που η ΕΕ τελικώς απαγορεύσει τις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει αύξηση στις τιμές του προϊόντος, η οποία θα θυμίζει την αντίστοιχη αύξηση τιμών του 2018.

Επισημαίνεται ότι ο «αγώνας» ΗΠΑ-ΕΕ για την εισαγωγή αλουμινίου ‒βασικού συστατικού για την παραγωγή EVs‒ από τη Μέση Ανατολή θα ενισχύσει τον πληθωρισμό όσον αφορά τις δυτικές μεταφορικές και κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Τονίζεται ότι τυχόν επιβολή απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών αλουμινίου θα προκαλέσει έλλειμμα στην ΕΕ περίπου 500.000 μετρικών τόνων, το οποίο δεν θα μπορούν να καλύψουν γρήγορα οι εισαγωγές από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι παραγωγοί αλουμινίου της Μέσης Ανατολής ήταν υπεύθυνοι για το 9% της παγκόσμιας προσφοράς το 2023, δηλαδή για παραγωγή 6,2 εκατ. μετρικών τόνων. Δύο εκατομμύρια εξ αυτών μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.