Καινοτόμο σύστημα προμήθειας αμμωνίας σε πλοία από τη Wärtsilä

Καινοτόμο σύστημα προμήθειας αμμωνίας σε πλοία από τη Wärtsilä

69
Καινοτόμο σύστημα προμήθειας αμμωνίας σε πλοία από τη Wärtsilä

H Wärtsilä Gas Solutions παρουσίασε πρόσφατα ένα πρωτοποριακό σύστημα παροχής καυσίμου υγρής ή αέριας αμμωνίας (Ammonia Fuel Supply System – AFSS) για πλοία που χρησιμοποιούν ως καύσιμο την αμμωνία ή μεταφέρουν φορτίο αμμωνίας.

Το AFSS αναπτύχθηκε προκειμένου οι προκλήσεις της αμμωνίας ως προς την ασφάλεια και τη διαχείρισή της να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Το εν λόγω σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζεται ο χειρισμός της μειώνοντας τον κίνδυνο διαρροών και εκθέσεων. Επίσης, το AFSS, αποτελούμενο από ένα σύστημα αντλιών και εναλλακτών θερμότητας, διασφαλίζει ότι η αμμωνία τροφοδοτείται στους κινητήρες υπό τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνεχή και σταθερή παροχή της. Ακόμα, στη διάταξη του AFSS πραγματοποιείται φιλτράρισμα του καυσίμου πριν από την είσοδό του στον κινητήρα, εξασφαλίζοντας την αποδοτική και ασφαλή λειτουργία του τελευταίου.

Το AFSS είναι κατάλληλο τόσο για νεότευκτα πλοία όσο και για τη μετασκευή υφιστάμενων πλοίων. Μπορεί να εγκατασταθεί ως ένα ενσωματωμένο σύστημα χειρισμού της αμμωνίας ως φορτίου, όπως στα VLGCs και στα MGCs. Όμως μπορεί και να εγκατασταθεί ως ένα αυτοτελές σύστημα παροχής καυσίμου σε πλοία με IGF κώδικα.

Η εγκατάσταση των πρώτων AFSS θα γίνει σε δύο νεότευκτα φορτηγά πλοία που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Hyundai Mipo Dockyards (HMD) για την Exmar LPG. Τα εν λόγω πλοία θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες διπλού καυσίμου με αμμωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.