«Φρένο» της Μόσχας στις εξαγωγές βενζίνης

«Φρένο» της Μόσχας στις εξαγωγές βενζίνης

37
«Φρένο» της Μόσχας στις εξαγωγές βενζίνης

«Φρένο» βάζει η Μόσχα στις ρωσικές εξαγωγές βενζίνης, σε μια προσπάθειά της να εξισορροπήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά και να αντισταθμίσει την πλεονάζουσα ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία επέβαλε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης, με τα περιοριστικά μέτρα να τίθενται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Αιτία της απαγόρευσης είναι η ανάγκη διατήρησης σταθερών τιμών στη βενζίνη, εν μέσω αυξημένης ζήτησης από τους καταναλωτές και τους Ρώσους αγρότες, αλλά και για να επιτραπεί στα ρωσικά διυλιστήρια να προβούν σε διαδικασία συντήρησης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Mishustin ενέκρινε την πρόταση απαγόρευσης των εξαγωγών ρωσικής βενζίνης, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ που επικαλείται το Reuters.

Επισημαίνεται ότι οι εγχώριες τιμές της βενζίνης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τους οδηγούς και ιδιαίτερα για τους αγρότες, δεδομένης της πρωτοκαθεδρίας της Ρωσίας στις εξαγωγές σίτου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2023 η Ρωσία παρήγαγε 43,9 εκατ. τόνους βενζίνης και εξήγαγε περίπου 5,76 εκατ. τόνους εξ αυτής, που αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής παραγωγής της.

Τέλος, στους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικής βενζίνης συγκαταλέγονται κυρίως αφρικανικά κράτη, όπως η Νιγηρία, η Λιβύη, η Τυνησία αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.