Θα φέρει μια ανακωχή στη Γάζα ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα;

Θα φέρει μια ανακωχή στη Γάζα ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα;

57
Θα φέρει μια ανακωχή στη Γάζα ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα;

Τα ειδησεογραφικά μέσα αναπαράγουν σε πληθώρα δημοσιευμάτων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έπεται εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, από τις 10 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του διαρκεί το Ραμαζάνι, το Ισραήλ θα παύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανταλλαγής ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, επί του παρόντος η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Το ενδεχόμενο εκεχειρίας φέρνει ελπίδα στους κόλπους της ναυτιλίας. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα οδήγησε στην αντίδραση των Χούθι οι οποίοι ξεκίνησαν να στοχεύουν εμπορικά πλοία -υποτίθεται αποκλειστικά συνδεδεμένα με Ισραήλ (και πλέον ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο)- οδηγώντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε μείωση της αποδοτικότητας των θαλάσσιων μεταφορών. Ωστόσο, μια εκεχειρία στη Γάζα ίσως να οδηγούσε και σε παύση των επιθέσεων ενάντια σε εμπορικά πλοία, επιτρέποντας στις αλυσίδες εφοδιασμού να πάρουν «ανάσα». Ή μήπως όχι;

Το χειρότερο σενάριο είναι ότι οι επιθέσεις θα συνεχίσουν ακόμα και εφόσον λήξει ολοκληρωτικά ο πόλεμος στη Γάζα. Άλλωστε, οι Χούθι βλέπουν ότι οι πράξεις τους επιδρούν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο. Μελλοντικά, οι αντάρτες της Υεμένης θα μπορούσαν να απαιτούν την καταβολή «διοδίων» από τα πλοία που επιθυμούν να περάσουν από τα Στενά Μπαμπ Αλ Μαντέμπ. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται να πιστεύoυν ο κ. Raiman Al-Hamdani ερευνητής της ARK και ο κ. Farea Al-Muslimi ερευνητής του Think Tank Clatham House, βάσει δημοσιεύματος του Arab News.

**Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Arab News

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.