Δέσμευση και αποθήκευση CO₂: Τα φώτα στη Δανία

Δέσμευση και αποθήκευση CO₂: Τα φώτα στη Δανία

52
Δέσμευση και αποθήκευση CO₂: Τα φώτα στη Δανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε πλήρη λειτουργία τα ενεργειακά της projects για την κλιματική της μετάβαση και αναπτύσσει στρατηγικές προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημαντική θέση που μπορεί να κατέχει η ευρωπαϊκή ναυτιλία στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική της ΕΕ, για τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, θέτει έναν κοινό προσανατολισμό για τη χρήση του CO₂ στην ΕΕ. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της εν λόγω στρατηγικής είναι η αξία που προσδίδεται στη Δανία ως πρωτοπόρο στον τομέα αυτόν. Η Δανία θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ, σύμφωνα με τον φορέα εκπροσώπησης των Δανών πλοιοκτητών Danish Shipping.

Επισημαίνεται ότι η Δανία πρωτοστατεί στη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που αναφέρεται και στη στρατηγική CCS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της είναι η συγκρότηση μιας εσωτερικής αγοράς CO₂, με θετικές συνέπειες για το κλίμα και την εργασιακή απασχόληση.

Επισημαίνεται ότι η δυναμική της Δανίας στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγάλη και το γεγονός της υποθαλάσσιας αποθήκευσης CO₂ στη Βόρεια Θάλασσα αναδεικνύει την επιτυχία των τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Αξίζει να τονιστεί ότι η υλοποίηση της στρατηγικής CCS μπορεί να ωθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε πλοία ικανά να μεταφέρουν CO₂, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Deputy CEO της Danish Shipping, κ. Jacob K. Clasen.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.