Kρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι εξελίξεις για τα LNG carriers

Kρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι εξελίξεις για τα LNG carriers

251
Kρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι εξελίξεις για τα LNG carriers

Τα LNG carriers αποτελούν μία ακόμα κατηγορία πλοίων των οποίων οι διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ επηρεάζονται. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα containerships και τα tankers, και τα LNG carriers αλλάζουν τα αρχικά δρομολόγιά τους, παρακάμπτοντας το Σουέζ και επιλέγοντας ταξίδια από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.

Οι απειλές σχετικά με την ασφάλεια πλοίων και πληρωμάτων επηρεάζουν τις εξαγωγές LNG της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη και αυτές από τις ΗΠΑ στην Ασία, πυροδοτώντας μια νέα αύξηση των τιμών φυσικού αερίου. Κατά την Drewry, η συνέχιση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θα δημιουργήσει νέες αναταραχές στις ροές LNG από τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία παραμένει ένα δημοφιλές και προτιμώμενο πέρασμα για τα φορτία που φτάνουν στην Ασία από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, η διώρυγα του Σουέζ αντιπροσώπευσε το 50% των διελεύσεων LNGCs, ακολουθούμενη από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος (28%) και τον Παναμά (22%). Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιορισμοί στον Παναμά, ελέω ξηρασίας, δεν επηρέασαν τα LNG carriers.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι μεγαλύτερες εκτροπές των φορτίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, σε περίπτωση παρατεταμένων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση σε τονομίλια, καθώς η επαναδρομολόγηση των καταριανών φορτίων (Ras Laffan) προς την Ευρώπη (ARA) από το Σουέζ στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος θα αύξανε τον χρόνο πλεύσης κατά 80% περίπου, από 15 σε 27 ημέρες. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε υψηλότερους ναύλους και σε μεγαλύτερη χρήση του στόλου. Οι ναύλοι για ένα TFDE πλοίο μεταφοράς LNG είναι επί του παρόντος γύρω στα $120.000 ανά ημέρα, μειωμένοι κατά 32% σε ετήσια βάση λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της μειωμένης ζήτησης, με τους ναυλομεσίτες ωστόσο να αναμένουν ότι σύντομα θα κάνουν άλμα με τις παρούσες συνθήκες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.