Συμμαχία στις τακτικές γραμμές: Τι ζητούν οι Big 4 από τον ΙΜΟ

Συμμαχία στις τακτικές γραμμές: Τι ζητούν οι Big 4 από τον ΙΜΟ

172
Συμμαχία στις τακτικές γραμμές: Τι ζητούν οι Big 4 από τον ΙΜΟ

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου προέβησαν οι τέσσερις ισχυρότερες, σε όρους μεταφορικής ικανότητας στόλου, εταιρείες των τακτικών γραμμών, προχωρώντας σε μια συνεργασία που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στον IMO με φόντο την απανθρακοποίηση.

Ειδικότερα, οι CEOs των MSC, Maersk, Hapag-Lloyd και CMA CGM προχώρησαν σε από κοινού ανακοίνωση στην COP28, καλώντας για τη θέσπιση μιας ημερομηνίας λήξης της ναυπήγησης πλοίων με μηχανές που θα καταναλώνουν μόνο ορυκτά καύσιμα. Η από κοινού ανακοίνωση έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στον IMO να δημιουργήσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιταχύνει τη μετάβαση σε πράσινα καύσιμα.

Βάσει της ανακοίνωσης, υπάρχουν τέσσερα θεμέλια προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος:

1.      Καθορισμός μιας ημερομηνίας από την οποία και έπειτα δεν θα επιτρέπεται η ναυπήγηση πλοίων που θα καταναλώνουν μόνο ορυκτά καύσιμα.

2.      Ένας μηχανισμός κοστολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα πράσινα καύσιμα εντός της περιόδου κατά την οποία θα αξιοποιούνται τόσο συμβατικά όσο και πράσινα καύσιμα.

3.      Η επιλογή διαχείρισης ενός pool πλοίων, όπου η συνολική απόδοση του pool θα λαμβάνεται υπόψη έναντι της απόδοσης του κάθε πλοίου ξεχωριστά.

4.      Μια Well-to-Wake ή βάσει των εκπομπών αεριών θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής των καυσίμων ρυθμιστική βάση.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχει και η εταιρεία Wallenius Wilhelmsen.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.