Η Ευρώπη, πύλη εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρώπη, πύλη εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

53
Η Ευρώπη, πύλη εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Παρότι η Ευρώπη ‒μαζί με τις ΗΠΑ‒ έχει αποτελέσει οδηγό στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, οι ενεργειακές της ανάγκες έχουν οδηγήσει στη μη πλήρη απομάκρυνσή της από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι η Ευρώπη αποτελεί πύλη εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα, πάνω από το ένα πέμπτο του LNG που φτάνει στην Ευρώπη αποστέλλεται εκ νέου σε άλλα μέρη του πλανήτη. Μάλιστα, η τακτική που ακολουθείται είναι η μεταφορά των φορτίων μεταξύ LNG carriers στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ισπανία πριν από την επαναπώλησή τους σε αγοραστές που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους.

Οι μεταφορές των φορτίων LNG πραγματοποιούνται μεταξύ ice class LNG carriers που ανήκουν στον αρκτικό στόλο της Ρωσίας και LNG carriers που έπειτα πλέουν σε άλλους λιμένες, επιτρέποντας στα ice class LNG carriers να επιστρέψουν στον βορρά. Συνεπώς, η συγκεκριμένη τακτική δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να αξιοποιήσει τον αρκτικό της στόλο.

Όσον αφορά συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, από τα 17,8 δισ. κ.μ. ρωσικού LNG που έφτασαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2023, το 21% μεταφέρθηκε σε πλοία που ως προορισμό είχαν μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και το Μπανγκλαντές, υποστηρίζουν οι Financial Times.

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.