Αντίστροφη μέτρηση για την COP28: Η ναυτιλία με το βλέμμα της στο...

Αντίστροφη μέτρηση για την COP28: Η ναυτιλία με το βλέμμα της στο Ντουμπάι

177
Αντίστροφη μέτρηση για την COP28: Η ναυτιλία με το βλέμμα της στο Ντουμπάι

Από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), με το βλέμμα της ναυτιλίας να στρέφεται προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv εστιάζει στους κύριους άξονες της φετινής διάσκεψης. Βάσει της Xclusiv, υπάρχουν τέσσερις θεματικές που θα βρεθούν στο επίκεντρο. Η πρώτη είναι σαφώς η ενεργειακή μετάβαση και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του 2030 όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η δεύτερη θεματική αφορά τη φύση, τους ανθρώπους και τις ζωές τους, καθώς και το πώς η ενεργειακή μετάβαση θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στις πιο αδύναμες και ευάλωτες κοινότητες.

Τρίτη θεματική ενδιαφέροντος, αναφέρει η Xclusiv, συνιστά η χρηματοδότηση και το πώς θα τεθεί ένα ορθό πλαίσιο προκειμένου η πράσινη χρηματοδότηση να είναι προσιτή, διαθέσιμη και προσβάσιμη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέταρτη θεματική είναι η εξασφάλιση της συμπερίληψης στη βιομηχανία. Δηλαδή, οι αποφάσεις, οι συζητήσεις και οι λύσεις που υιοθετούνται να διέπονται πραγματικά από μια φιλοσοφία συμπερίληψης και να γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Το εν λόγω θέμα κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ειδικά όσον αφορά αποφάσεις σχετικά με τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την πράσινη χρηματοδότηση. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει η Xclusiv, η συμφωνία αναχρηματοδότησης ύψους $2,8 δισ. που εξασφάλισε πρόσφατα η GasLog συνδέεται άμεσα με KPIs που έχουν σχέση με τις εκπομπές άνθρακα και τη συμπερίληψη του γυναικείου φύλου στο πρόγραμμα δοκίμων ναυτικών της εταιρείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.