Στροφή της Σιγκαπούρης στα ηλεκτρικά πλοία

Στροφή της Σιγκαπούρης στα ηλεκτρικά πλοία

139
Στροφή της Σιγκαπούρης στα ηλεκτρικά πλοία

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής πράσινων λύσεων Yinson Green Technologies (YGT), μέρος της κοινοπραξίας Goal Zero, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ηλεκτρικών πλοίων, η Σιγκαπούρη ετοιμάζεται να υποδεχτεί μέχρι τα τέλη του έτους ένα νέο μικρού μεγέθους ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο, το οποίο πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές του.

Το πλοίο με την ονομασία Hydromover έχει σχεδιαστεί από τη SeaTech Solutions International, ενώ μπορεί να μεταφέρει 25 τόνους φορτίου τροφοδοτούμενο από μία μπαταρία, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από την αποφόρτισή της.

Την ίδια στιγμή, η YGT αναμένεται να παραδώσει μέχρι τα τέλη του 2023 ένα ακόμη ηλεκτρικό σκάφος με την ονομασία Hydroglyder, το οποίο έχει αναπτυχθεί από τη νορβηγική startup Lift Ocean AS και θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πληρωμάτων.

Η Σιγκαπούρη παρείχε το 2021 χρηματοδότηση ύψους $6,6 εκατ. στην Goal Zero, αλλά και σε άλλες δύο κοινοπραξίες, για την ανάπτυξη ηλεκτρικών πλοίων. Παράλληλα, καθώς η τοπική λιμενική αρχή απαιτεί όλα τα νεότευκτα λιμενικά σκάφη να παράγουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030, εντείνονται οι προσπάθειες απεξάρτησης από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, με τον πετρελαϊκό γίγαντα Shell Plc να έχει ήδη υποδεχτεί από τον περασμένο Μάιο το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό επιβατηγό πλοίο της Σιγκαπούρης, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των εργαζομένων του διυλιστηρίου της Shell στο Pulau Bukom.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.