Οι ρότες των δεξαμενόπλοιων στους ρυθμούς των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Οι ρότες των δεξαμενόπλοιων στους ρυθμούς των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

172
Οι ρότες των δεξαμενόπλοιων στους ρυθμούς των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Ο ενεργειακός κλάδος αντιμετωπίζει έντονες μεταβολές, που αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η BIMCO δημοσιοποίησε ορισμένα δεδομένα για τις εξαγωγές αργού, με τη Ρωσία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, οι κυρώσεις της ΕΕ για τις μεταφορές ρωσικού αργού έχουν αναδιαμορφώσει τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου. Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία έχουν αντικαταστήσει τις χώρες της ΕΕ ως οι κύριοι αγοραστές ρωσικού αργού, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις να αυξάνονται κατά 80-90%. Ως εκ τούτου, τόσο τα τονομίλια όσο και η ζήτηση για δεξαμενόπλοια καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Ο Niels Rasmussen, επικεφαλής αναλυτής της BIMCO, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν μείωση της τάξης του 16% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η πτώση που κατέγραψαν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφερε αλλαγές στα τονομίλια. Το ποσοστό της Ινδίας στις ρωσικές εξαγωγές ήταν 12,5% τον Ιούλιο, ενώ Τουρκία και Αίγυπτος αύξησαν το μερίδιό τους στις ρωσικές εξαγωγές. Ως εκ τούτου, τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων κατέγραψαν μείωση κατά 48% m/m και 30% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η Ρωσία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού τον Αύγουστο θα μειωθούν κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με στόχο την υποστήριξη των τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3 εκατ. τόνους τον Ιούλιο και η BIMCO αναμένει περαιτέρω μείωση τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρά τη μείωση στις ρωσικές εξαγωγές, οι παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο κατά 3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των εξαγωγών ιδίως του Ιράκ και της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.