Οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

Οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

49
Οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

G7 και ΕΕ ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στα routes όπου η Μόσχα έχει «παγώσει» τις ροές, το τελευταίο μέτρο ενάντια στη Ρωσία και πρώτο που στοχεύει τους αγωγούς φυσικού αερίου από την αρχή του πολέμου.

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση έχει ως στόχο την παρεμπόδιση εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε προορισμούς όπως η Πολωνία και η Γερμανία, τις οποίες πρώτη η Ρωσία σταμάτησε το 2022, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι δυνάμεις της Δύσης θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα λάβει κάποια ενίσχυση στα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας.

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δύναται να εξυπηρετεί και έναν δεύτερο σκοπό: την ώθηση των επενδυτών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πληθώρα πρότζεκτ που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Παρότι η συγκεκριμένη κίνηση των G7 και ΕΕ δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις ροές φυσικού αερίου, αντανακλά τις βλέψεις της Ευρώπης το ρωσικό φυσικό αέριο να αποτελέσει οριστικό παρελθόν από την εξίσωση ενέργειάς της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.