Τα σημαντικότερα κέντρα logistics παγκοσμίως

Τα σημαντικότερα κέντρα logistics παγκοσμίως

183
Τα σημαντικότερα κέντρα logistics παγκοσμίως

Την έκθεση «2023 Logistics Performance Index», η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα μέτρο της ικανότητας των κρατών να μεταφέρουν αγαθά με ταχύτητα και αξιοπιστία, εξέδωσε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έβδομη έκδοση της έκθεσης έρχεται μετά από τρία χρόνια διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας. Το report καλύπτει 139 χώρες και μετρά την ευκολία δημιουργίας αξιόπιστων συνδέσεων εφοδιαστικής αλυσίδας και αναλύει τους δομικούς παράγοντες που καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό, όπως η ποιότητα των υπηρεσιών logistics, οι υποδομές που σχετίζονται με το εμπόριο και τις μεταφορές και οι έλεγχοι στα σύνορα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η ψηφιοποίηση των end-to-end logistics επιτρέπει ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώνουν τις καθυστερήσεις στα λιμάνια έως και 70% συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για πράσινες μεταφορές ενισχύεται, με το 75% των φορτωτών να αναζητούν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές όταν εξάγουν προϊόντα σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα κέντρα logistics, βάσει της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν σε συγκεκριμένα κριτήρια, η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή (4,3), ενώ ακολούθησαν οι Φινλανδία (4,2), Δανία (4,1), Γερμανία (4,1), Ολλανδία (4,1) και Ελβετία (4,1). Η Ελλάδα βρέθηκε στη 19η θέση με βαθμολογία 3,7.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.