Σε άνοδο η χρήση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα σε πλοία

Σε άνοδο η χρήση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα σε πλοία

84
Σε άνοδο η χρήση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα σε πλοία

Η γαλλική TotalEnergies συμμετέχει στο πρόγραμμα EverLoNG, το οποίο διερευνά τις δυνατότητες χρήσης ενός καινοτόμου συστήματος δέσμευσης άνθρακα, με στόχο τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών CO₂ ενός πλοίου του στόλου της κατά τουλάχιστον 70%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του EverLoNG, πρόκειται να εγκατασταθεί σε πλοίο μεταφοράς και κατανάλωσης καυσίμου LNG της TotalEnergies ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα, το οποίο θα δοκιμαστεί για μια περίοδο τριών με πέντε μηνών. Το εν λόγω σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο από την εταιρεία Carbotreat στην Ολλανδία, θα διαθέτει τη δυνατότητα επεξεργασίας 100-150 κ.μ. καυσαερίων ανά ώρα, δεσμεύοντας τις ανθρακικές εκπομπές του πλοίου, οι οποίες θα αποθηκεύονται στη συνέχεια υπό πίεση σε υγρή μορφή.

Παράλληλα με τις δοκιμές του συστήματος, οι 16 εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EverLoNG και προέρχονται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ διεξάγουν μελέτες προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη δικτύων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS), συνδέοντας έτσι τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα των πλοίων με κόμβους μεταφοράς CO₂, εγκαταστάσεις γεωλογικής αποθήκευσης CO₂ αλλά και αγορές που ειδικεύονται στην αξιοποίηση του δεσμευμένου CO₂.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.