Στα «γκρίζα» ύδατα του πλαφόν στις τιμές πετρελαίου: Ο πιθανός αντίκτυπος της...

Στα «γκρίζα» ύδατα του πλαφόν στις τιμές πετρελαίου: Ο πιθανός αντίκτυπος της μεταβλητότητας της αγοράς

95
Στα «γκρίζα» ύδατα του πλαφόν στις τιμές πετρελαίου: Ο πιθανός αντίκτυπος της μεταβλητότητας της αγοράς

Ο απολογισμός της επιβολής του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι επί του παρόντος θετικός, όμως η μεταβλητότητα που καταγράφουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να προκαλέσει σκοπέλους στο εμπόριο πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο απολογισμός θεωρείται θετικός, διότι το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να πωλείται στις διεθνείς αγορές σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός που βελτιώνει τις συνιστώσες ζήτησης και προσφοράς, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας.

Ωστόσο, πλέον οι εκτιμήσεις για την αξία των ρωσικών Urals ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα $60/βαρέλι, συνεπώς τα τοποθετούν σε μια γκρίζα ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη έκθεση της Gibson Shipbrokers εξετάζει το ενδεχόμενο η εν λόγω εξέλιξη να αποθαρρύνει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Άλλωστε, εφόσον οι τιμές ξεπεράσουν το πλαφόν, τα πλοία ‒και κατ’ επέκταση οι εταιρείες‒ που μεταφέρουν ρωσικά ενεργειακά αγαθά δύναται να θεωρηθεί ότι παραβιάζουν τις επιβληθείσες κυρώσεις. Πάντως, επί του παρόντος, ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο δεν δείχνει να μειώνεται, αλλά αντιθέτως αυξάνεται.

Παράλληλα, η άνοδος των τιμών δεν προκαλεί ανησυχία μονάχα για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και για τις εταιρείες που προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη και λοιπές υπηρεσίες στα πλοία αυτά. Εκτός αυτού, ακόμη και για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση σε αμερικανικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι ενδέχεται εν αγνοία τους να έχουν παράσχει υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που δεν έχει πωληθεί στα όρια του πλαφόν. Εφόσον οι εταιρείες δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αναφέρει το Reuters, δεν αποκλείεται η επιβολή προστίμων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.