Σε επίπεδα ρεκόρ το orderbook των containerships

Σε επίπεδα ρεκόρ το orderbook των containerships

91
Σε επίπεδα ρεκόρ το orderbook των containerships

Σημαντικές μεταβολές θα καταγράψει ο στόλος των containerships τα επόμενα έτη, δεδομένου του πολύ υψηλού orderbook, απόρροια των πολλών παραγγελιών που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακό αναλυτή της BIMCO, παρά την πτώση των ναύλων τον τελευταίο χρόνο, η ζήτηση των πλοιοκτητών για παραγγελίες παραμένει «ζωηρή», με αποτέλεσμα το orderbook να αυξάνεται διαρκώς και πλέον να αγγίζει τα 7,54 εκατ. TEUs, αριθμός που αντιστοιχεί στο 28,9% του υπάρχοντος στόλου. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι προγραμματισμένες παραδόσεις για το 2024 και για το υπόλοιπο του 2023 αγγίζουν τα 5,03 εκατ. TEUs, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανακυκλώσεις θα ανέλθουν σε 1 εκατ. TEUs. «Ως εκ τούτου, ο στόλος θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. TEUs για πρώτη φορά, σημειώνοντας άνοδο 16% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα», υπογραμμίζει ο κ. Rasmussen.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα δεδομένα για τον τύπο καυσίμου που θα καταναλώνουν τα πλοία αυτά. Το 57% του orderbook σε όρους capacity περιλαμβάνει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας για την κατανάλωση εναλλακτικών καυσίμων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.