«Πλώρη» στο Τέξας για ενεργειακό project των Yara και Enbridge

«Πλώρη» στο Τέξας για ενεργειακό project των Yara και Enbridge

59
«Πλώρη» στο Τέξας για ενεργειακό project των Yara και Enbridge

Στο μέτωπο της ενεργειακής μετάβασης, οι συνεργασίες μεταξύ εταιρειών διαφαίνονται ολοένα και πιο καθοριστικές. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι η νορβηγική εταιρεία Yara και η καναδική εταιρεία Enbridge προσβλέπουν σε επένδυση ύψους $2,9 δισ. για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής «μπλε» αμμωνίας στο Τέξας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, η παραγωγή αναμένεται να εκκινήσει κατά το 2027 ή το 2028. Το εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα διαθέτει παραγωγική ικανότητα 1,2 έως 1,4 εκατ. τόνων αμμωνίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος ετησίως.

Καθότι το project αφορά «μπλε» αμμωνία, το εργοστάσιο θα αξιοποιεί φυσικό αέριο, ενώ το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα θα δεσμεύεται και θα αποθηκεύεται.

Η εστίαση της Yara στις ΗΠΑ φαίνεται να συνιστά στρατηγική επιλογή της εταιρείας. «Εστιάζουμε στις ΗΠΑ για δύο λόγους: κατ’ αρχάς τις χαμηλές τιμές ενέργειας και κατά δεύτερον το θελκτικό κόστος για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα» δηλώνει ο πρόεδρος της Yara Clean Ammonia, Magnus Krogh Ankarstrand.

Φωτό: Yara International

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.