«Ενάντια στη Δύση»: Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σκληραίνει

«Ενάντια στη Δύση»: Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σκληραίνει

276
«Ενάντια στη Δύση»: Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σκληραίνει

Επισήμως αλλαγή στη στρατηγική της γνωστοποίησε η Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει τη νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία θα εστιάσει στον περιορισμό της ισχύος των χωρών της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι οι σχέσεις της με την Κίνα και την Ινδία θα είναι καθοριστικής σημασίας, γεγονός που έχει καταστεί ήδη εμφανές από την έμμεση στήριξη που έχει λάβει η Μόσχα τους τελευταίους μήνες από τις δύο ασιατικές χώρες σε επίπεδο εμπορίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η θύελλα αντιδράσεων ‒κυρίως στη Δύση‒ στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησε στην απομόνωση, σε κάθε μέτωπο, της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς, η στροφή της Μόσχας στις Κίνα, Ινδία αλλά και σε αφρικανικές χώρες είναι επόμενη κίνηση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση της Μόσχας φαίνεται να συνιστά την πρώτη κίνηση στην επισημοποίηση του μπλοκ Κίνας-Ινδίας-Ρωσίας. Άλλωστε, στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι μονάχα η Μόσχα που βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών δυνάμεων, και δη των ΗΠΑ. Με όπλο τα τσιπ και αφορμή την κινεζική επέκταση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογικά προηγμένα μικροκυκλώματα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν.

Ενώ πολλοί εικάζουν ότι ο επόμενος ψυχρός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου, καθώς η Ταϊβάν ‒πλήρως συνυφασμένη με το θέμα των τσιπ λόγω της ισχυρής της βιομηχανίας‒ αποτελεί μία από αυτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.