Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

100
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

Η εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας Wärtsilä, σε συνεργασία με μια κοινοπραξία έξι βιομηχανικών και ακαδημαϊκών εταίρων, έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά τη διερεύνηση τρόπων μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου και των παραγόμενων εκπομπών των πλοίων.

Η κοινοπραξία SeaTech, στην οποία συμμετέχουν οι Wärtsilä, Huygens Engineer BV, Liewenthal Electronics, Utkilen AS, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Arctic της Νορβηγίας (UiT) και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, στοχεύει στην ανάπτυξη δύο καινοτόμων συμβιωτικών λύσεων ισχύος και πρόωσης, οι οποίες συνδυαστικά μπορούν να αποφέρουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και κατά 30%. Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου κατά 99%, των εκπομπών CO₂ κατά 46% καθώς και των εκπομπών βλαβερών σωματιδίων κατά 94%.

Η καινοτόμος λύση, που αφορά τον κινητήρα, βασίζεται στην επίτευξη εξαιρετικά υψηλού βαθμού απόδοσης μετατροπής ενέργειας μέσω του ακριβέστερου ελέγχου του κινητήρα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των παραγόμενων εκπομπών. Η δεύτερη καινοτομία αφορά μια λύση αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα τοποθετηθεί στην πλώρη του πλοίου και θα παράγει βοηθητική πρόωση, μειώνοντας παράλληλα τις κινήσεις του πλοίου σε μέτριες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι εν λόγω καινοτομίες αναμένεται να διατεθούν στις αγορές της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων της Ευρώπης και της Ασίας έως το 2025, ενώ σε μετέπειτα στάδιο θα επεκταθούν και στον κλάδο των ποντοπόρων πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.