Τα Στενά της Σιγκαπούρης, hotspot πειρατείας

Τα Στενά της Σιγκαπούρης, hotspot πειρατείας

133
Τα Στενά της Σιγκαπούρης, hotspot πειρατείας

Πτωτικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται στα περιστατικά πειρατείας τα τελευταία έτη σε παγκόσμια κλίμακα, με την εικόνα όμως να σημειώνει διακυμάνσεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός Gard, τα περιστατικά ληστείας στα Στενά της Σιγκαπούρης έφτασαν υψηλό επτά ετών το 2022, ενώ σημαντική δραστηριότητα κατεγράφη και σε λιμένες της Νότιας Αμερικής.

Ασία

Το 2022, 84 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ασία (έναντι 82 το 2021), με τη Σιγκαπούρη να παραμένει επίκεντρο ενδιαφέροντος και ανησυχίας. Πενήντα πέντε ήταν τα περιστατικά που πραγματοποιήθηκαν στα Στενά της Σιγκαπούρης, ενώ μάλιστα ο τύπος πλοίου με τη μεγαλύτερη συχνότητα ήταν τα bulk carriers. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να συνεχίζεται και εντός του 2023, καθότι έως τις 20 Φεβρουαρίου δέκα περιστατικά είχαν λάβει ήδη χώρα.

Αφρική

Τα περιστατικά πειρατείας στην Αφρική, και δη στον Κόλπο της Γουινέας, μειώθηκαν κατά 46% το 2022, σε ετήσια βάση, όμως η ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Το 2022 άλλωστε δύο πλοία κατελήφθησαν, όπως σημειώνει ο gard, και 29 ναυτικοί κρατήθηκαν όμηροι.

Επειδή στη Νιγηρία δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό το 2022, η Γκάνα και η Ανγκόλα βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των χωρών της Δυτικής Αφρικής σε επίπεδα δραστηριότητας.

Αμερική

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στην Αμερική, όπου έλαβαν χώρα 24 περιστατικά το 2022. Σε κάθε περίπτωση, λιμένες τόσο στη Νότια και Κεντρική Αμερική, αλλά και στην Καραϊβική, όπως το Callao Anchorage στο Περού και το Macapa Anchorage στη Βραζιλία επηρεάζονται από τα περιστατικά ληστρικών επιθέσεων. Μάλιστα, στα συγκεκριμένα περιστατικά, η χρήση βίας ήταν συνήθης, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης περιοχής για τους ναυτικούς.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα του gard εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.