Κινεζική «χείρα βοηθείας» στο Ιράν εν μέσω τριγμών

Κινεζική «χείρα βοηθείας» στο Ιράν εν μέσω τριγμών

104
Κινεζική «χείρα βοηθείας» στο Ιράν εν μέσω τριγμών

«Χείρα βοηθείας» απλώνει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στο Ιράν, καθώς πρόσφατα επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων. Την ίδια ώρα, το Πεκίνο επανέλαβε την πρόθεσή του να βοηθήσει την Τεχεράνη να αναβιώσει το πυρηνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή διεθνών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi στο Πεκίνο ‒το πρώτο τέτοιο ταξίδι Ιρανού ηγέτη εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια‒, ο Xi Jinping ανέφερε ότι, ανεξαρτήτως των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, η Κίνα σταθερά θα αναπτύξει φιλική συνεργασία με το Ιράν.

Η τριήμερη επίσκεψη Raisi στο Πεκίνο ήρθε μετά την 25ετή συμφωνία που υπεγράφη το 2021 μεταξύ των δύο κρατών, η οποία ωστόσο δεν είχε τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για την Τεχεράνη. Ακόμη, η προσπάθεια Xi Jinping να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν, ήχησε σαν καμπανάκι.

Πηγή ανησυχίας για το Ιράν αποτελούν οι πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι, μετά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, το Πεκίνο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αγορές από τη Ρωσία, μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή του Ιράν στις προμήθειες. Την ίδια ώρα, η αναζωπύρωση των εντάσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου στέλνει το δεύτερο στην αγκαλιά της Τεχεράνης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στους Financial Times.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.