Τα Στενά της Σιγκαπούρης, «ζώνη» κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα

Τα Στενά της Σιγκαπούρης, «ζώνη» κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα

184
Τα Στενά της Σιγκαπούρης, «ζώνη» κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα

Παρότι σε ευρύ πλαίσιο τα περιστατικά πειρατείας σημείωσαν πτώση εντός του περασμένου έτους, δεν ισχύει το ίδιο για κάθε κατηγορία περιστατικού ή περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μέσου CNA αναφέρει ότι τα περιστατικά ένοπλων ληστειών σε πλοία στα Στενά της Σιγκαπούρης σημείωσαν άνοδο το περασμένο έτος. Πλέον, το 65% των συνολικών περιστατικών στην Ασία λαμβάνουν χώρα εκεί.

Ειδικότερα, 55 περιστατικά ληστρικών επιθέσεων σε πλοία έλαβαν χώρα πέρυσι ‒έναντι 49 το 2021‒ βάσει σχετικής ετήσιας έκθεσης για την πειρατεία από τη ReCAAP ISC (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia Information Sharing Centre).

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες διέφυγαν όταν έγιναν αντιληπτοί. Ακόμη, σε δεκαοκτώ από τα περιστατικά οι δράστες ήταν οπλισμένοι, ενώ σε δύο ασκήθηκε βία ενάντια στα μέλη του πληρώματος.

Την ίδια ώρα, εφόσον δεν γίνουν αντιληπτοί ή η παρουσία τους δεν αναφερθεί στις αρχές, οι δράστες γίνονται πιο τολμηροί και προβαίνουν σε διαδοχικές επιθέσεις. Συνεπώς, η έκθεση σημειώνει ότι η αύξηση δυνάμεων επιβολής του νόμου δύναται να αποτρέψει ένα μέρος μελλοντικών περιστατικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.