H στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της πανδημίας, αχτίδα ελπίδας για την...

H στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της πανδημίας, αχτίδα ελπίδας για την κινεζική οικονομία

49
H στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της πανδημίας, αχτίδα ελπίδας για την κινεζική οικονομία

Η μεταβλητότητα στις εκτιμήσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της κινεζικής οικονομίας αποτέλεσε χαρακτηριστικό του τρέχοντος έτους. Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας για την παγκόσμια, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναλυτές εστιάζονται ιδιαίτερα σε οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις προβλέψεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η στροφή 180 μοιρών της Κίνας όσον αφορά την πανδημία έχει προκαλέσει μετριασμένη αισιοδοξία για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, σαφώς δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο ύφεσης λόγω των επιμενουσών πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, η άρση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κίνα συνιστά αχτίδα ελπίδας για μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως σημειώνει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής xclusiv shipbrokers, οι ταξιδιώτες θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ 48 ωρών κατά την άφιξή τους στην Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα δεν έχει επέλθει δίχως τίμημα. Η πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε έξαρση, με τα κρούσματα να καταρρίπτουν ρεκόρ. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, σε πτώση της παραγωγής και σε προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την κινεζική οικονομία όταν οι τρέχουσες εξάρσεις ξεπεραστούν.

Ωστόσο παρά τις όποιες θετικές προοπτικές για την οικονομία, η έξαρση των κρουσμάτων προκαλεί διεθνή ανησυχία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα. Εκτός αυτού, Ιαπωνία, Ινδία και Μαλαισία έχουν ήδη ανακοινώσει πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.