1,5 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

1,5 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

149
1,5 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Με ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής τριμερούς διαπραγμάτευσης και την προσωρινή συμφωνία για το EU ETS. Στην ανακοίνωση της ΕCSA σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενστερνίστηκαν τις εκκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας προκειμένου τα έσοδα από το ETS να επιστρέφουν στον κλάδο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Allowances περίπου 20 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή του carbon υπό το ΕΤS, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ναυτιλιακών projects στο πλαίσιο του Innovation Fund. Η καταρχήν αυτή συμφωνία υπόκειται σε μια συνολική συμφωνία για την αναθεώρηση του ETS στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας δεν είναι ερώτηση του ”εάν” αλλά του ”πως”. Η χρήση μέρους των εσόδων του ETS για τη ναυτιλία αποτελεί νίκη για την απανθρακοποίηση του κλάδου», σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ECSA Σωτήρης Ράπτης.

Η ECSA επίσης χαιρετίζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» μέσω υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη μετακύλιση του κόστους του EU ETS στους εμπορικούς διαχειριστές των πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.