Ρωσία – Ουκρανία: Η μεταφορά αμμωνίας, σημείο σύγκλισης;

Ρωσία – Ουκρανία: Η μεταφορά αμμωνίας, σημείο σύγκλισης;

45
Ρωσία – Ουκρανία: Η μεταφορά αμμωνίας, σημείο σύγκλισης;

Tα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν προκειμένου οι ρωσικές εξαγωγές αμμωνίας να συνεχιστούν μέσω Ουκρανίας, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει σταθερότητα στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά και τη συμφωνία του Ιουλίου. Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Γκουτέρες, ο δεύτερος εξέφρασε την ελπίδα ότι όχι μόνο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα επεκταθεί ώστε να ξεκινήσουν εξαγωγές και ρωσικής αμμωνίας. «Είναι βασικό να απομακρυνθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο γγ του ΟΗΕ μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.

Η αμμωνία αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει αμμωνία από την περιοχή του Βόλγα στο λιμάνι της Οδησσού έχει διακοπεί. Μέσω του εν λόγω αγωγού, η ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς αμμωνίας ανέρχεται σε 2,5 εκατ. τόνους.

Προς την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει τη μεταφορά αμμωνίας της ρωσικής Uralchem στα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να αγοραστεί από την αμερικανική Trammo. Με ανακοίνωσή της η Trammo τόνισε ότι, μετά την πρόσκληση των ΗΕ, με χαρά θα συμμετάσχει στο εν λόγω project. Μάλιστα, ο CEO της εταιρείας, Ed Weiner, ανέφερε ότι η συνέχιση των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω Ουκρανίας θα συντελέσει στη σταθεροποίηση των τιμών λιπασμάτων και στην αποφυγή μιας επισιτιστικής κρίσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.