Η συμφωνία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, ανάσα για το θαλάσσιο εμπόριο

Η συμφωνία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, ανάσα για το θαλάσσιο εμπόριο

74
Η συμφωνία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, ανάσα για το θαλάσσιο εμπόριο

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες σιδηροδρόμων και συνδικάτα εξασφάλισαν μια προσωρινή συμφωνία ύστερα από 20 ώρες εντατικών συνομιλιών. Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα μπορούσε να πλήξει την τροφοδοσία τροφίμων και καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στους σιδηροδρόμους που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες της Αμερικής θα παραλάμβαναν αυτά που μας κράτησαν αυτά τα δύσκολα χρόνια».

Η προσωρινή συμφωνία παραπέμπεται τώρα προς ψήφιση στα συνδικάτα, σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν αυτές οι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, η αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αποτράπηκε για πολλές εβδομάδες, λόγω της συγκεκριμένης διατύπωσης της συμφωνίας, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Η αναστολή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα είχε ως αποτέλεσμα να ‘παγώσει’ σχεδόν το 30% των αμερικανικών εμπορικών αποστολών με βάση το βάρος τους, να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία με κόστος έως 2 δισ. δολάρια ημερησίως.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες για συλλογικές συμβάσεις έως αργά χθες βράδυ, με στόχο να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους από εταιρίες όπως οι Union Pacific, BNSF, CSX, Norfolk Southern και Kansas City Southern. Ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς και τους διαπραγματευτές γύρω στις 9 μ.μ. να προχωρήσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων, που δήλωσε ότι διήρκησαν 20 ώρες.

Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας εντός της προθεσμίας, που ήταν ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή, θα άνοιγε τον δρόμο για απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, διεθνή μέσα σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συμφωνήσει επί του παρόντος στην εν λόγω συμφωνία. Συνεπώς, το ενδεχόμενο απεργιών στο βραχυπρόθεσμο μέλλον δεν αποτελεί επί του παρόντος οριστικά παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδράσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν δυσμενείς και για τις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αναστολή των αμερικανικών σιδηροδρόμων θα σήμανε καθυστερήσεις τόσο στη φόρτωση των πλοίων με εμπορεύματα όσο και στην απομάκρυνση των εκφορτωμένων εμπορευμάτων από τους τερματικούς των λιμένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων, ο αντίκτυπος θα ήταν εμφανέστερος στις αγορές των bulk carriers και των containerships. Την ίδια ώρα, θα έθετε φρένο στην ανάκαμψη των εφοδιαστικών αλυσίδων των ΗΠΑ από την υψηλή συμφόρηση των πανδημικών ετών, με δυνητικές επιπτώσεις ακόμα και στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.