Η αγορά πετρελαίου εν μέσω ανέμου αισιοδοξίας

Η αγορά πετρελαίου εν μέσω ανέμου αισιοδοξίας

80
Η αγορά πετρελαίου εν μέσω ανέμου αισιοδοξίας

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, και δη για τη ζήτηση της Κίνας βραχυπρόθεσμα, οι νεότερες εκτιμήσεις παραμένουν αισιόδοξες. Πιο συγκεκριμένα, o OAPEC (Organization of Arab Petroleum Exporting Countries) εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου στο γ’ τρίμηνο θα αγγίξει τα 100,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Δημοσίευμα του Arab News αναφέρει ότι τα fundamentals της αγοράς διαφαίνονται ισχυρά, με επίκεντρο τη ζήτηση διυλιστηρίων, τα μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά και τις διαταραχές στην παραγωγή χωρών, όπως η Λιβύη και το Εκουαδόρ.

Την ίδια ώρα, ο OPEC εκτιμά ότι το 2023 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα καταγράψει άνοδο 2,7 εκατ. βαρελιών/ημέρα, επιστρέφοντας σε προπανδημικά επίπεδα. Η εν λόγω εκτίμηση στηρίζεται στην οικονομική επίδοση ισχυρών χωρών σε όρους κατανάλωσης πετρελαίου, στη θετική επίδραση δυνητικής χαλάρωσης των περιορισμών έναντι της πανδημίας αλλά και στην πιθανή βελτίωση της γεωπολιτικής αστάθειας.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεν συμμερίζεται στον ίδιο βαθμό την προαναφερθείσα αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον IEA, ο ρυθμός ανόδου της ζήτησης πετρελαίου στο δ’ τρίμηνο του έτους θα καταγράψει πτώση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης. Πάντως, εκτιμά ισχυρή άνοδο της ζήτησης το 2023.

Παράλληλα, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κρίνει πρωτεύοντα τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα, η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με την Ινδία και την Κίνα να καταδεικνύονται ως πιθανοί αγοραστές.

Η εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα για το 2022 και στα 12,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα για το 2023, ξεπερνώντας το πρότερο ρεκόρ των 12,3 εκατ. βαρελιών/ημέρα του 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.