Δ. Φαφαλιός: Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του ETS

Δ. Φαφαλιός: Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του ETS

182
Δ. Φαφαλιός: Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του ETS

Στην αβεβαιότητα που επιφέρουν οι περιφερειακοί περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη ναυτιλιακή βιομηχανία αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της INTERCARGO, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 8o Capital Link Maritime Leaders Summit.

Σε σχετική ερώτηση για το EU ETS, ο κ. Φαφαλιός επεσήμανε ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί για τις χερσαίες μεταφορές και τις αερομεταφορές και πρόσθεσε ότι ως μέτρο μπορεί να αποδειχτεί αποδοτικό για τη liner ναυτιλία, ωστόσο για την ποντοπόρο ναυτιλία θα αποτελέσει ένα «γραφειοκρατικό εμπόδιο». Ο πρόεδρος της INTERCARGO εξέφρασε την άποψη ότι το ETS θα οδηγήσει σε carbon leakage, ενώ τόνισε την ανησυχία του για το εάν τελικά τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα επιστρέψουν ξανά στη βιομηχανία για την Έρευνα και Ανάπτυξη και άρα για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε απλώς για έναν ακόμη φόρο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δεδομένων των διαφορετικών οικονομικών μοντέλων που διέπουν τις ναυτιλιακές αγορές, ο κ. Φαφαλιός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση είναι η εφαρμογή ξεχωριστών κανονισμών σε κάθε segment και συμπλήρωσε ότι κάθε επιμέρους κλάδος οφείλει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα, ο κ. Φαφαλιός επεσήμανε ότι με την παρούσα μορφή του το LNG αποτελεί ένα καθ’ όλα μεταβατικό στάδιο για τη ναυτιλία, με τον πρόεδρο της INTERCARGO να υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο των ναυλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θαλάσσιων μεταφορών. O ίδιος, αφού τόνισε ότι ο ΙΜΟ αποτελεί τον παγκόσμιο νομοθέτη για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, καθώς διαθέτει το απαραίτητο capacity, κατέληξε λέγοντας ότι η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να εξηγήσει στους Ευρωπαίους νομοθέτες την αξία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.