Logistics: «Φουρτούνα» προκλήσεων βραχυπρόθεσμα

Logistics: «Φουρτούνα» προκλήσεων βραχυπρόθεσμα

60
Logistics: «Φουρτούνα» προκλήσεων βραχυπρόθεσμα

Με επιμένουσες προκλήσεις έρχονται αντιμέτωπες οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, παρά τα πρόσφατα θετικά σημάδια, όπως η βελτίωση των έγκαιρων αφίξεων containerships. Όπως σημειώνει πρόσφατη έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ING, δεν αναμένεται βελτίωση της εικόνας του παγκόσμιου εμπορίου τους ερχόμενους μήνες.

Πέραν της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη και του lockdown στη Σαγκάη, που πρόσφατα άρθηκε, υπάρχει πληθώρα παραγόντων που «εκτροχιάζουν» το outlook στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, υφίσταται έλλειψη πρώτων υλών αλλά και εργατικού δυναμικού, γεγονός που δεν ευνοεί τις προοπτικές κάποιας αποσυμφόρησης. Επί του παρόντος, περίπου το 12% των εμπορευμάτων βρίσκονται φορτωμένα σε containerships σε διεθνείς λιμένες, αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει καταγράψει πτώση, το backlog είναι σε τέτοια επίπεδα, που, σύμφωνα με την ING, η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα επιμείνει καθ’ όλο το 2022.

Τέλος, βάσει των προαναφερθεισών προκλήσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου εκτιμάται μεταξύ του 1% έως 2% για το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.