Το πετρέλαιο, «έρμαιο» των αναταραχών σε λιμένες της Λιβύης

Το πετρέλαιο, «έρμαιο» των αναταραχών σε λιμένες της Λιβύης

111
Το πετρέλαιο, «έρμαιο» των αναταραχών σε λιμένες της Λιβύης

Η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε πλάνο σταδιακής αύξησης υπό τον έλεγχο του OPEC+, με επίκεντρο την επαναφορά της παραγωγής στα προ-πανδημικά επίπεδα. Υπό το εν λόγω πλάνο, οι χώρες του Οργανισμού λαμβάνουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις παραγωγής οι οποίες μεταβάλλονται. Σε γενικότερο πλαίσιο, στόχος είναι η παραγωγή του OPEC+ να αυξάνεται μηνιαίως περί τα 400.000 βαρέλια ανά ημέρα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πληθώρα ειδησεογραφικών μέσων, η παραγωγή του OPEC+ διαμορφώθηκε κατά 700.000 βαρέλια ανά ημέρα λιγότερο σε σχέση με τους στόχους παραγωγής του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η Λιβύη συνιστά μία εκ των χωρών που δεν καταφέρνουν να εκπληρώνουν τους θεσπισμένους στόχους στην παραγωγή πετρελαίου. Βάσει δεδομένων της έκθεσης Φεβρουαρίου του OPEC για την παραγωγή πετρελαίου, η αφρικανική χώρα παρήγαγε 1,008 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σημειώνοντας πτώση 45% σε σύγκριση με την παραγωγή πετρελαίου του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την S&P Platts, η πτώση στην παραγωγή της Λιβύης οφείλεται σε προβλήματα στις πετρελαιοπηγές της χώρας αλλά και στις άστατες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, νέοι σκόπελοι για την παραγωγή πετρελαίου της αφρικανικής χώρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Βάσει δημοσιεύματος του Arab News, απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν αναταραχές στους λιμένες Ras Lanuf και Es Sider της Λιβύης, εμποδίζοντας δεξαμενόπλοια να φορτώσουν φορτία από τους τερματικούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, αυτή η εξέλιξη επιβραδύνει περαιτέρω την παραγωγή, καθώς έχει μειωθεί ο αποθηκευτικός χώρος στους τερματικούς της Λιβύης.

Φωτό: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.