Tα σύννεφα του Brexit στα βρετανικά λιμάνια και στις διασυνοριακές μεταφορές

Tα σύννεφα του Brexit στα βρετανικά λιμάνια και στις διασυνοριακές μεταφορές

157
Tα σύννεφα του Brexit στα βρετανικά λιμάνια και στις διασυνοριακές μεταφορές

Νέα έκθεση της Public Accounts Committee του βρετανικού κοινοβουλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές καθυστερήσεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα μέσα στον χρόνο εάν η κυβέρνηση δεν επέμβει άμεσα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές διαταραχές, δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, με τη βρετανική ένωση στις μεταφορές Logistics UK να τονίζει ότι η κίνηση ενδέχεται να «παραλύσει» εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Η Logistics UK προσθέτει ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστούν οι έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης ότι και οι αντίστοιχοι βιομετρικοί έλεγχοι για τους επιβάτες θα πραγματοποιηθούν ομαλά το β’ εξάμηνο του έτους.

Η Meg Hillier, επικεφαλής της Public Accounts Select Committee, σχολίασε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα σύνορα λειτουργούν αποτελεσματικά και συνεπώς να ελαχιστοποιηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που συναλλάσσονται με την ΕΕ.

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής πολιτικής της Logistics UK επισήμανε ότι χρόνος υπάρχει, ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι εταιρείες χρειάζονται μια εκ των προτέρων ενημέρωση για το ποια λιμάνια μπορούν να διαχειρίζονται ποια προϊόντα μετά την 1η Ιουλίου.

Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Ιανουάριο, όταν στο Kent δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές φορτηγών, λόγω των νέων διαδικασιών για τους ελέγχους στα σύνορα μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεση της επιτροπής, τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία καθιστούν δυσκολότερο το έργο των βρετανικών επιχειρήσεων να εμπορευθούν με την ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.