Σε τροχιά ρεκόρ οι τιμές διάλυσης πλοίων

Σε τροχιά ρεκόρ οι τιμές διάλυσης πλοίων

208
Σε τροχιά ρεκόρ οι τιμές διάλυσης πλοίων

Προς νέα υψηλά κινούνται οι τιμές διάλυσης πλοίων, βάσει του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv, με νούμερο ένα καταλύτη αυτής της τάσης να συνιστά, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση των τιμών χάλυβα.

Ειδικότερα, παρότι οι τιμές διάλυσης πλοίων άγγιξαν χαμηλά επίπεδα στα τέλη του προηγούμενου έτους, το 2022 καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο ρόλος του χάλυβα είναι πράγματι καταλυτικός, με την αύξηση στις τιμές του εμπορεύματος, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, να είναι άνω του 14% εν μέσω χαμηλής προσφοράς.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν την ίδια ώρα ότι η επικείμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας κατασκευής και υποδομών θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, τα εκτιμώμενα χαμηλά επίπεδα παραγωγής χάλυβα στην Κίνα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι αυξημένες τιμές θα επιμείνουν.

Επί του παρόντος, η αγορά χάλυβα βρίσκεται σε ένα σημαντικό «σταυροδρόμι», καθώς οι στόχοι ανθρακικής ουδετερότητας σχεδόν σίγουρα θα φέρουν τα πάνω κάτω στην παραγωγή.

Πρόσφατα η Euronav κατέδειξε ότι η παραγωγή χάλυβα μέσω scrapping απαιτεί μικρότερες ποσότητες ενέργειας έναντι της παραγωγής με τη χρήση σιδηρομεταλλεύματος. Συνεπώς, οι ισορροπίες στην αγορά χάλυβα είναι δυνατόν να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η ζήτηση για διάλυση πλοίων να παραμείνει αυξημένη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.