Επενδύσεις $550 δισ. για τις υποδομές προωθεί ο Μπάιντεν

Επενδύσεις $550 δισ. για τις υποδομές προωθεί ο Μπάιντεν

86
Επενδύσεις $550 δισ. για τις υποδομές προωθεί ο Μπάιντεν

Στις 28 Ιουλίου ο Πρόεδρος Μπάιντεν και μία διακομματική επιτροπή ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία για την ανάληψη εκτεταμένων επενδύσεων στις αμερικανικές υποδομές. Συνολικά, η συμφωνία περιλαμβάνει ομοσπονδιακές επενδύσεις ύψους $550 δισ. δολαρίων. Η διακομματική συμφωνία για τις υποδομές θα ενισχύσει την οικονομία, θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ενώ θα καταστήσει την αμερικανική οικονομία περισσότερο βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη.

Η νέα αυτή συμφωνία η οποία βασίζεται στην ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου με την επωνυμία Build Back Better, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 2 εκατ. θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας ενώ θα επιταχύνει το στόχο για πλήρη απασχόληση και αύξηση του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Μεταξύ των κονδυλίων που θα διατεθούν, $17 δισ. δολάρια αναμένεται να διοχετευτούν σε λιμενικές υποδομές ενώ άλλα $25 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να διενεργηθούν εργασίες επισκευών και συντήρησης, να μειωθεί η συμφόρηση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των περιοχών κοντά σε λιμένες και αεροδρόμια, να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα αμερικανικά λιμάνια χρειάζονται συντήρηση και ένα νέο όραμα. Το ίδιο και τα αμερικανικά αεροδρόμια, καθώς μπορεί οι ΗΠΑ να κατασκευάζουν νέα σύγχρονα αεροσκάφη, ωστόσο τα αεροδρόμιά της υστερούν κατά πολύ από αυτά των ανταγωνιστριών χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες κατατάξεις, κανένα λιμάνι ή αεροδρόμιο των ΗΠΑ δεν συγκαταλέγεται στα 15, και αντίστοιχα στα 25, μεγαλύτερα του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη σύγχρονων, ανθεκτικών και βιώσιμων λιμένων, αεροδρομίων και εμπορευματικών υποδομών οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας εξαλείφοντας την συμφόρηση, επιταχύνοντας το εμπόριο και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην συμφωνία διάθεσης $550 δισ. δολαρίων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις για την αναβάθμιση του ευρυζωνικού διαδικτύου ($65 δισ.), για επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές ($22 δισ.), ηλεκτρικά οχήματα και λεωφορεία μηδενικών ρύπων ($10 δισ.) καθώς και επενδύσεις σε πράσινες υποδομές ενέργειας ($73 δισ.) και αποκατάστασης του κλίματος ($21 δισ.).

Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία, δεδομένου ότι όλες αυτές οι αναβαθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για φορτία όπως σιδηρομετάλλευμα, χάλυβα κ.α.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.