Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: 22 γιγατόνοι πάγου έλιωσαν στην Γροιλανδία μέσα...

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: 22 γιγατόνοι πάγου έλιωσαν στην Γροιλανδία μέσα σε μία μέρα

668
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: 22 γιγατόνοι πάγου έλιωσαν στην Γροιλανδία μέσα σε μία μέρα

Mε την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, απώλεσε μία τεράστια ποσότητα πάγου την προηγούμενη βδομάδα, ικανή να καλύψει ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ με 5,1 εκατοστά νερού.

Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για την Γροιλανδία μέσα σε μία μέρα από το 1950. Τα άλλα δύο ρεκόρ είχαν καταγραφεί και αυτά εντός της τελευταίας δεκαετίας, το 2012 και το 2019. Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων ήταν απότοκο της συγκέντρωσης ζεστών αέριων μαζών πάνω από τη Γροιλανδία οι οποίες οφείλονται στην αλλαγή των μοτίβων ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες πάγου.

Κατά τον κ. Xavier Fettweis, κλιματολόγο του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο, μόνο την Τετάρτη 28 Ιουλίου έλιωσαν περίπου 22 γιγατόνοι πάγου, με τους 12 γιγατόνους εξ αυτών να πλέουν στον ωκεανό και τους υπόλοιπους 10 να απορροφώνται από τα ανώτερα στρώματα χιονιού.

Η Polar Portal, μια ομάδα ερευνητικών ινστιτούτων της Δανίας, περιέγραψε το φαινόμενο ως «ένα μαζικό γεγονός τήξης». Παρότι ο όγκος πάγου που χάθηκε εντός μίας ημέρα ήταν μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον του 2019, το φαινόμενο της προηγούμενης εβδομάδας έλαβε χώρα σε μία μια μεγαλύτερη περιοχή, υποστήριξε η Polar Portal.

Τέτοια γεγονότα μπορεί να πυροδοτήσουν φαινόμενα ανατροφοδότησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, υποστήριξε ο κ. Marco Tedesco, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia. Καθώς ο πάγος λιώνει, πιο σκουρόχρωμοι πάγοι ή ακόμα και το έδαφος που απορροφά μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία, αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα, εκτίθενται σε αυτή.

Το γεγονός αυτό καθιστά την Γροιλανδία πιο ευάλωτη για το υπόλοιπο της περιόδου τήξης υποστήριξε ο κ. Tedesco. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το λιώσιμο του πάγου της Γροιλανδίας, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ποσότητα μετά της Ανταρκτικής, έχει προκαλέσει περίπου το 25% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο κ. Tedesco καθώς και άλλοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της μελλοντικής απώλειας πάγου δεν αποτυπώνουν τον αντίκτυπο των μεταβαλλόμενων μοτίβων ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υποτιμούν τη μελλοντική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας, που βρίσκονται μεταξύ του Αρκτικού και του Ατλαντικού ωκεανού.

Εντωμεταξύ, η Αρκτική θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, λόγω παραγόντων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξαφάνιση του πάγου στον Αρκτικό ωκεανό. Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα η ατμοσφαιρική θερμοκρασία πάνω από την Γροιλανδία προκάλεσε ανησυχία καθώς στο ανατολικό τμήμα του νησιού έφτασε τους 23,2 βαθμούς Κελσίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ- NASA/LINETTE BOISVERT HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.