Ασιατικές αρχές αρνούνται την αποβίβαση της σορού πλοιάρχου εδώ και δύο μήνες 

Ασιατικές αρχές αρνούνται την αποβίβαση της σορού πλοιάρχου εδώ και δύο μήνες 

487
Ασιατικές αρχές αρνούνται την αποβίβαση της σορού πλοιάρχου εδώ και δύο μήνες 

Mετά την απρόσμενη απώλεια του ρουμανικής εθνικότητας πλοιάρχου του MV VANTAGE WAVE στις 19 Απριλίου, η οικογένεια του αποθανόντος ζήτησε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Human Rights at Sea να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για την συνεχιζόμενη αποτυχία επαναπατρισμού της σορού από λιμενικές και κρατικές αρχές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο φιλανθρωπικός οργανισμός, η κατάσταση δυσχεραίνεται από τις ελλείψεις φαγητού και νερού στο πλοίο με τις κινεζικές αρχές να αρνούνται τις άδειες ανεφοδιασμού και αποβίβασης.

Το MV VANTAGE WAVE είναι ένα πλοίο γενικού φορτίου ναυπηγημένο το 2011. Το πλοίο μετά την φόρτωσή του από το λιμάνι Paradip στην Ινδία απέπλευσε από το λιμάνι Huangpu New Port στο Guangzhou στις 15 Απριλίου προκειμένου να ξεφορτώσει 25.000 τόνους αλουμινένιων ράβδων. Στις 19 Απριλίου ο πλοίαρχος του MV VANTAGE WAVE απρόσμενα έφυγε από τη ζωή.

Η κλινική κατάσταση πριν τον θάνατό του δεν μαρτυρά μόλυνση από τον κορονοϊό, ενώ τις τελευταίες μέρες είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση και πρησμένα πόδια. Εν τέλει και σύμφωνα με αναφορές του αλληλοασφαλιστικού οργανισμού Gard, ο θάνατος του πλοιάρχου οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή.

Παρά τις εκτεταμένες νομικές και ασφαλιστικές προσπάθειες αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες των αρχών της Ρουμανίας, κατέστη ανέφικτη η αποβίβαση της σορού σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Νότιας Κορέας, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππινών και Ιαπωνίας.

Το πλοίο έφθασε στο Outer Guishan Anchorage στην Κίνα στις 7 Μαΐου και αναμένει τις οδηγίες ελλιμενισμού και ξεφόρτωσης. Παρά τις διαπραγματεύσεις, η τοπική κυβέρνηση του Guangzhou δεν έχει εγκρίνει την αποβίβαση της σορού του πλοιάρχου. Μάλιστα και σύμφωνα με τον οργανισμό Human Rights at Sea, η οικογένεια του αποθανόντος έχει λάβει τα μέτρα για την αποτέφρωση του σώματος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αντίθετο με τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις προσωπικές επιθυμίες της οικογένειας.

Τον τελευταίο μήνα το πλήρωμα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νερού και τροφίμων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου και η ζωή των ναυτικών επί του πλοίου.

Τόσο οι πλοιοκτήτες όσο και τα μέλη του πληρώματος κατανοούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 που λαμβάνουν οι τοπικές αρχές, αλλά σημειώνουν ότι εάν το πλοίο δεν προχωρήσει σε ελλιμενισμό προκειμένου να αποβιβαστεί η σορός του πλοιάρχου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τρόφιμα και το νερό εξαντλούνται, τότε ασκείται μια μεγάλη ψυχολογική πίεση στο υπόλοιπο πλήρωμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.