ΔΝΤ: Ο κορονοϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

474
ΔΝΤ: Ο κορονοϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η πανδημία θα επιφέρει νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση, τουλάχιστον εξίσου ισχυρή με την προηγούμενη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance), από την πλευρά του, προέβλεψε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,5% φέτος, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να συρρικνώνονται έως και 3,3%. Ωστόσο, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη από το 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 80 κράτη έχουν ζητήσει παροχή έκτακτης χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο υποστηρίζει τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες πολλών κεντρικών τραπεζών προς ενίσχυση της ρευστότητας. Η Βουλγάρα διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα έκτακτα μέτρα δεν είναι προς όφελος μόνο μεμονωμένων κρατών, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας». Επίσης τόνισε πως αναμένεται να χρειαστούν ακόμα περισσότερα μέτρα και ότι το ΔΝΤ εργάζεται στενά με οικονομικά ιδρύματα και οργανισμούς προκειμένου να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση, ενώ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το σύνολο της δανειοδοτικής του ικανότητας, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.