Ακραίες αντιπαραθέσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Ακραίες αντιπαραθέσεις στην αεροπορική βιομηχανία

93
Ακραίες αντιπαραθέσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Σύμφωνα με απόφαση επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στις 2 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν κατάφερε να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για τις παράνομες επιχορηγήσεις προς την Airbus.

Το 2006, η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε στον ΠΟΕ εξαιτίας των παράνομων επιδοτήσεων της ΕΕ προς τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή αεροσκαφών. Μετά από χρόνια διαμάχης, ο ΠΟΕ καταδίκασε την ΕΕ και επέβαλε τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την αναίρεση των αρνητικών επιπτώσεων των παράνομων χρηματοδοτήσεων. Ο μεγάλος κερδισμένος της απόφασης ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Airbus, η αμερικανική Boeing.

Η μη λήψη επαρκών μέτρων, όμως, οδήγησε τον Οκτώβριο του 2019 στην επιβολή δασμών ύψους $7,46 δις ως αντίποινα προς την ΕΕ από την κυβέρνηση Τραμπ. Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τους δασμούς, η ΕΕ προσέφυγε εκ νέου στον ΠΟΕ, με το επιχείρημα ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα, η απόφαση του οποίου όμως απέρριψε τους ισχυρισμούς της.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στην απόφαση του ΠΟΕ, αν και θεωρείται πιθανό ότι θα ασκηθεί έφεση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του ΠΟΕ για προσφυγή της ΕΕ για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις της Boeing. Μια απόφαση υπέρ της ΕΕ πιθανόν να άνοιγε τον δρόμο για την επιβολή δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ. Οι αποφάσεις έχουν πυροδοτήσει την ακραία αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την ΕΕ, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αεροσκαφών παγκοσμίως.

Φωτό: Miguel Ángel Sanz/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.