Η Ευρώπη «πρασινίζει», ενώ η Κίνα «χτίζει» εργοστάσια άνθρακα

Η Ευρώπη «πρασινίζει», ενώ η Κίνα «χτίζει» εργοστάσια άνθρακα

266
Η Ευρώπη «πρασινίζει», ενώ η Κίνα «χτίζει» εργοστάσια άνθρακα

Η ενεργειακή στρατηγική ανάπτυξης του κινεζικού κράτους για τη δεκαετία 2021-2030 βρίσκεται υπό εξέταση και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα διεθνή fora. Παράλληλα, η νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών εστιάζει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% κάθε χρόνο μέσα στην επόμενη δεκαετία, με στόχο να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στο παγκόσμιο στερέωμα, δηλαδή η Κίνα, τηρεί αμφιλεγόμενη στάση απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ταυτοχρόνως όμως αντιμετωπίζουμε πολλαπλές εσωτερικές προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η μείωση της ρύπανσης», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Περιβάλλοντος, Zhao Yingmin, σύμφωνα με το Reuters.

H Κίνα τρέχει με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία 30ετία. Σε πολλές δηλώσεις ηγετών και βιομηχανικών παραγόντων του κράτους δεν κρύβεται η προθυμία τους να στηριχτεί η χώρα στον άνθρακα, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας. Στην Κίνα έχουν κατασκευαστεί, από τις αρχές της φετινής χρονιάς, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην καύση άνθρακα, συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 42,9 gigawatts, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σταθμοί παραγωγής 121 gigawatts.

Το γεγονός αυτό ενισχύει το διεθνές debate για το κατά πόσο μπορεί να ακολουθηθεί μια κοινή γραμμή από όλες τις χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, αλλά και το κατά πόσο μπορούν να συμβαδίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες με τα περιβαλλοντικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία και προωθούνται τη δεδομένη στιγμή.

Φωτό: Foto-RaBe/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.