WISTA Hellas: Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της ναυτιλίας

WISTA Hellas: Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της ναυτιλίας

438
WISTA Hellas: Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της ναυτιλίας

Mε τη συμμετοχή 200 και πλέον εκπροσώπων της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου, το WISTA Hellas Annual Forum 2019, στο οποίο συζητήθηκε εκτενώς το πώς οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον της ναυτιλίας είναι πιθανό να επηρεάσουν τις μελλοντικές της λειτουργικές διαδικασίες.

«Οι διεθνείς κυρώσεις αποτελούν ένα ευαίσθητο ζήτημα, με το οποίο οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν», ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία της η κ. Άντζι Χάρτμαν, πρόεδρος της WISTA Hellas. «Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά στις καθημερινές λειτουργίες τους», πρόσθεσε η κ. Χάρτμαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης μέσω βίντεο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, ο οποίος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης σημείωσε την ανάγκη οι ναυτιλιακές εταιρείες να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις, τους νέους κανονισμούς και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το πρώτο πάνελ «Operating in a World of Sanctions» συντόνισε η κ. Ηλέκτρα Παναγιωτοπούλου, Partner της Holman Fenwick Willan (HFW). Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο κ. Alfred Hartmann, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Πλοιοκτητών, η κ. Pia Han Lindberg, Group Compliance Manager της GAC Dubai, ο κ. Παναγιώτης Κούνουπας, Marine Underwriting Manager της Blue Aigaion Insurance Solutions, ο κ. Hamish Norton, πρόεδρος της Star Bulk Carriers Corp., και η κ. Paillette Palaiologou, Vice President Marine & Offshore HBSA Zone του Bureau Veritas. Όλοι οι εισηγητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα συμμόρφωσης με τις διεθνείς κυρώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλία, προκειμένου να διαχειριστούν στο μέτρο του δυνατού τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Το δεύτερο πάνελ «The Digital Transformation of the Shipping Industry – Adopting to a Digital Culture» συντόνισε η κ. Θεανώ Καλαποθαράκου, δημοσιογράφος του ναυτιλιακού περιοδικού ELNAVI. Στο πάνελ συμμετείχαν η κ. Σεμίραμις Ασημακοπούλου, VP of Sales and Chartering Officer της Signal Maritime, ο κ. Βασίλης Δημουλάς, Technology & Innovation Manager for Greece, Cyprus & Malta του Bureau Veritas, η κ. Tamara de Gruyter, Vice President Marine, Europe & Africa Area της Wärtsilä, η δρ Άννα-Μαρία Κυπραίου, χημικός μηχανικός, λέκτορας στο Churchill College (University of Cambridge) και Marine Energy Efficiency and Optimization Consultant, ο δρ Φώτης Παπαγεωργίου, General Manager της Ναυτικής Ακαδημίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, και η κ. Navneet Singh Rainu, Business Head for Digital Control Room της Tototheo Maritime. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανέφεραν ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εικόνα της ναυτιλίας προκειμένου αυτή να προσελκύσει περισσότερα στελέχη. Τέλος τόνισαν ότι επίπεδα αυτονομίας υπάρχουν στη ναυτιλία και συνεπώς θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο εργασίας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την κ. Χάρτμαν, η οποία ευχαρίστησε, εκ μέρους του ΔΣ της WISTA Hellas, τους ομιλητές, τους χορηγούς καθώς και το κοινό για την εποικοδομητική και επιτυχή διεξαγωγή του forum.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.