Σε στάση αναμονής οι αγορές λόγω εκλογών στις ΗΠΑ

Σε στάση αναμονής οι αγορές λόγω εκλογών στις ΗΠΑ

93
Σε στάση αναμονής οι αγορές λόγω εκλογών στις ΗΠΑ

Οι χρηματιστηριακές αγορές μετά τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες που βίωσαν από το 2011 φαίνεται πως άρχισαν να ανακάμπτουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με tweet του σχολίασε ότι οι «εμπορικές συνομιλίες» με την Κίνα βαίνουν καλώς και σημείωσε ότι προσδοκά να επιτευχθεί τελική συμφωνία στην σύνοδο κορυφής των G20 μέσα στον Νοέμβριο. Αυξάνονται, ωστόσο, οι φωνές που κάνουν λόγο για μια απέλπιδα προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να κερδίσει τις εντυπώσεις εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα αναδείξουν, μεταξύ άλλων, τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και το ένα τρίτο των 100 εδρών της Γερουσίας. Βέβαια, δεν χωρά αμφιβολία ότι η επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα αποτελούσε μια απροσδόκητα χαρμόσυνη εξέλιξη για τις αγορές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγορές αντέδρασαν θετικά, καθώς η κυβέρνηση της χώρας οδεύει προς μια θετική συμφωνία για το Brexit. Oι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη ασαφείς, ωστόσο η κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας «τελωνειακής ένωσης» κατά τα πρότυπα της νέας NAFTA. Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης PMI παρουσιάστηκε αποδυναμωμένος, κυρίως, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.

Παράλληλα, οι προοπτικές για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένουν αισιόδοξες παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή ενδέχεται να επιβραδυνθεί. Τα εταιρικά κέρδη, ιδίως στις ΗΠΑ, ξεπερνούν κάθε προσδοκία, εντούτοις παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο θα επιτευχθούν ανάλογες επιδόσεις και το 2019. Ο πληθωρισμός από την άλλη εκτιμάται ότι δεν θα καταγράψει ράλι με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια να κινηθούν μετριοπαθώς. Η δημιουργία 250 χιλ. νέων θέσεων εργασίας και η κατά μέσο όρο αύξηση 3,1% που έχουν σημειώσει οι μισθοί υποδηλώνουν την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο, καθώς επίσης και η συνεδρίαση της Fed που αποτελεί έναν προπομπό για την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.