Συμφωνία ορόσημο για Κύπρο και Αίγυπτο

Συμφωνία ορόσημο για Κύπρο και Αίγυπτο

214
Συμφωνία ορόσημο για Κύπρο και Αίγυπτο

Υπογράφηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu πρόκειται για τον αγωγό EastMed, μέσω του οποίου θα εξάγεται φυσικό αέριο από την Κύπρο προς ένα εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου στην πόλη Edku, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αλεξάνδρειας, απ’ όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή LNG.

Την διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, κ. Tarek El-Molla.

Για την επίβλεψη της κατασκευής του έργου πρόκειται να συσταθεί εντός 30 ημερών Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ, αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος  θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ε.Ε., συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.