Ανέβηκαν οι τόνοι για την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Ανέβηκαν οι τόνοι για την τιμή του «μαύρου χρυσού»

131
Ανέβηκαν οι τόνοι για την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, οι μεγάλες πετρελαϊκές δυνάμεις των ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ανέβασαν τους τόνους αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μείωση της προσφοράς από τις χώρες του OPEC.

H διεθνής αγορά μπορεί να διαχειριστεί μια αύξηση της τιμής πετρελαίου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδκής Αραβίας Khaled Al Faleh την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ (KUNA).

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump με παρέμβασή του στο Twitter, επέκρινε με καυστικό τρόπο τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από πλευράς OPEC οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από πέρσι. «Οι τιμές πετρελαίου είναι τεχνητά πολύ υψηλές. Αυτό δεν είναι καλό και δεν θα γίνει αποδεκτό», έγραψε χαρακτηριστικά και κάπως κυνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Al Faleh η τήρηση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των κρατών- μελών του OPEC και των τρίτων χωρών ανέρχεται σήμερα στο 145%. Οι υπογράφοντες της συμφωνίας δεσμεύτηκαν να μειώσουν την συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με σκοπό να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Ο Υπουργός Al Faleh ανέφερε επίσης ότι τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 300 εκατομμύρια βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2017. Παρά την τρέχουσα τιμή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, ο Σαουδάραβας Υπουργός προειδοποίησε για τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς πετρελαίου, προσθέτοντας ότι ο OPEC  θα επανεξετάσει τα διεθνή αποθεματικά στη συνεδρίασή του στη Βιέννη τον προσεχή Ιούνιο.

Συμπερασματικά, ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο έντονων διενέξεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών του OPEC σχετικά με τις αποφάσεις για την περικοπή ή μη των αποθεμάτων οι οποίες αντανακλώνται στην τιμή του πετρελαίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.