Σύσφιξη δεσμών Ιαπωνίας – Κίνας

Σύσφιξη δεσμών Ιαπωνίας – Κίνας

58
Σύσφιξη δεσμών Ιαπωνίας – Κίνας

Η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σχεδιάζει να προχωρήσει σε σύσφιξη των οικονομικών της δεσμών με την Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της τελευταίας «One Belt – One Road», που θέτει στόχο, μεταξύ άλλων, την διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Αυτό δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε κοινή συνάντηση Ιαπώνων και Κινέζων επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο.

Η πρωτοβουλία «One Belt – One Road» είναι γνωστή και ως «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού» ή «Θαλάσσια Οδός του Μεταξιού του 21ου αιώνα».

Παρά την αντιπαλότητα Κίνας και Ιαπωνίας και τις αρκετές «φωνές» που επιμένουν να θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ εξυπηρετεί τα κινεζικά κυρίως συμφέροντα, το Τόκιο επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στους τομείς του περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και στα logistics.

Η οικονομική υποστήριξη της Ιαπωνίας προς το Πεκίνο θα περιλαμβάνει χορήγηση δανείων με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών ιαπωνικών και κινεζικών εταιρειών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν έργα σε τρίτες χώρες, πάντα στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας «One Belt – One Road».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK ROBICHON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.