«Ξεπουλά» περιουσιακά στοιχεία η βραζιλιάνικη Petrobras

«Ξεπουλά» περιουσιακά στοιχεία η βραζιλιάνικη Petrobras

122
«Ξεπουλά» περιουσιακά στοιχεία η βραζιλιάνικη Petrobras

Σε «αγώνα δρόμου» για την πώληση κοιτασμάτων πετρελαίου αλλά και άλλων περιουσιακών της στοιχείων έχει εισέλθει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας Petróleo Brasileiro S.A. — Petrobras. Συγκεκριμένα, στρατηγικός στόχος της εταιρείας για το τρέχον έτος είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον $14 δις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε επενδύσεις με υψηλές οικονομικές αποδόσεις και βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές με σκοπό την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών, εν μέσω της συνεχιζόμενης μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η θυγατρική της Petrobras με έδρα την Ολλανδία Petrobras Internacional Braspetro B.V. (Petrobras Netherlands) πούλησε την Petrobras Participaciones S.L. στην εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Αργεντινής, Pampa Energía. Η πώληση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 27 Ιουλίου με την καταβολή $897 εκατ. από την Pampa Energía. Η συγκεκριμένη εξαγορά έδωσε στην Pampa Energía την δυνατότητα κάθετης ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην παραγωγή και το εμπόριο καυσίμων, καθώς μέσω της αγοράς της Petrobras Participaciones S.L. πέρασε υπό τον έλεγχό της και η Petrobras Argentina S.A.
Όμως, ο όμιλος της Petrobras προχώρησε σε μία ακόμα πώληση. Συγκεκριμένα, η Petrobras Caribe Ltd ολοκλήρωσε την πώληση της Petrobras Chile Distribuición Ltda (PCD) -εταιρείας διανομής πετρελαίου στη Χιλή- στην επενδυτική εταιρεία, Southern Cross Group. Η συμφωνία, η οποία περιλάμβανέ μεταξύ άλλων, την πώληση 279 σταθμών ανεφοδιασμού αερίου, 8 κέντρων διανομής, ποσοστά σε 2 εταιρείες logistics και 1 εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών και η οποία αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία της Petrobras περισσότερα από $264 εκατ. υπεγράφη την Παρασκευή, 22 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως η Southern Cross Group, εταιρεία επενδύσεων η οποία ιδρύθηκε το 1998, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των $2,9 δις, ενώ το επιχειρηματικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε επενδύσεις στη Λατινική Αμερική.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARCELO SAYAO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.