Ανοδικά κινείται το γεωργικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας

Ανοδικά κινείται το γεωργικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας

64
Ανοδικά κινείται το γεωργικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας

Το γεωργικό εμπόριο μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 22% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, απόρροια της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) ανάμεσα στους δύο, όπως αναφέρει το Xinhua.net.

Συγκεκριμένα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων ανήλθε στα 2,2 δις δολάρια, σε σύγκριση με τα 1,8 δις δολάρια της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα οι εισαγωγές της Ουκρανίας από την ΕΕ, σημείωσαν άνοδο 27% συγκριτικά με την αντίστοιχη πεσινή περίοδο στα 669 εκατ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% στα 1,51 δις δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Επισημαίνεται ότι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ουκρανίας, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, αντιπροσώπευσαν το 72% του συνολικού όγκου γεωργικού εμπορίου για την περίοδο αυτή.

Τέλος να τονιστεί ότι μετά την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμένεται να αφαιρέσει σταδιακά τους δασμούς για το 90% των αγαθών που εμπορεύονται, το γεωργικό εμπόριο ανάμεσα στην Ουκρανία και την ΕΕ παρουσιάζει μια ανοδική τάση αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2017, όπου αυξήθηκε κατά 30%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.