Μεγάλες οι προκλήσεις για την βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

Μεγάλες οι προκλήσεις για την βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

222
Μεγάλες οι προκλήσεις για την βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

Μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις εντός του τρέχοντος έτους βρίσκεται η βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων, καθώς προετοιμάζεται η λεγόμενη «λευκή λίστα» της ΕΕ, που περιλαμβάνει τις εγκεκριμένες εγκαταστάστεις ανακύκλωσης πλοίων.

Για την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών η υφιστάμενη λίστα της ΕΕ δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικό αριθμό εγκεκριμένων διαλυτηρίων και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτήν και τα καλύτερα διαλυτήρια της Ινδίας. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών, θα αναγνωριστούν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε εγκαταστάσεις διαλυτηρίων, όπως αυτές του Alang, και θα δοθεί η απαραίτητη στήριξη για την συνέχιση της προσπάθειας βελτίωσής τους.

Για τους Δανούς εφοπλιστές η παρουσία της Maersk στα διαλυτήρια του Alang έχει συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των πρακτικών διάλυσης στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Maria Skipper Schwenn, Executive Director της Ένωσης, σημειώνει ότι: «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το θετικό momentum σε μία χώρα όπως η Ινδία, όπου ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου στόλου ανακυκλώνεται κάθε χρόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η λευκή λίστα της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο αλλά και να λειτουργήσει ως θετικό κίνητρο». Επιπλέον, η κ. Skipper Schwenn τόνισε ότι: «Η υφιστάμενη λίστα έχει το πρακτικό πρόβλημα ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις διάλυσης πλοίων είναι ανεπαρκείς».

Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση και σε παγκόσμιο επιπεδο ανακυκλώνονται περί τα 800 πλοία. Ως εκ τούτου παράγοντες της αγοράς κρίνουν απαραίτητη την αύξηση του αριθμού των διαλυτηρίων, που θα μπορούν να διαχειριστούν αυτόν τον αριθμό πλοίων κατά τρόπο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών 22 διαλυτήρια εκτός της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει την ένταξή τους στη «λευκή λίστα» της ΕΕ, με σημαντικό αριθμό εξ αυτών να βρίσκεται στην Ασία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA PHOTO AFP/STR/sk/tc

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.