Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται προς τα μέγα ιστιοφόρα «Ecoliner»

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται προς τα μέγα ιστιοφόρα «Ecoliner»

558
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται προς τα μέγα ιστιοφόρα «Ecoliner»

Αρκετές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα επονομαζόμενα μέγα ιστιοφόρα «Ecoliner» και να σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτές εμμέσως στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αμέσως στην εξοικονόμηση καυσίμων και άρα στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
Τα συγκεκριμένα «μέγα ιστιοφόρα» διαθέτουν 20 ιστία στα τέσσερα κατάρτια τους, η επιφάνεια των οποίων φτάνει συνολικά τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα ιστία πρέπει να διασφαλίζουν ότι το πλοίο θα μπορεί να πλέει με ταχύτητα τουλάχιστον 14 κόμβων, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί το ταξίδι του στον ίδιο χρόνο που θα το εκτελούσε και ένα μηχανοκίνητο φορτηγό πλοίο.

ecoliner

Το μέγα ιστιοφόρο «Ecoliner» είναι ένα υβριδικό πλοίο, που εκτός των ιστίων διαθέτει και μία εφεδρική μηχανή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης, όταν ο άνεμος δεν θα επιτρέπει την κίνηση του πλοίου.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW έχει -σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt- εκφράσει το ενδιαφέρον της για αυτά τα «μέγα ιστιοφόρα» και μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται ανακοινώσεις από τον όμιλο για τα σχέδιά του, που στην παρούσα φάση βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Για πολλούς αυτή η διάθεση της VW δε μπορεί παρά να έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά της να διασκεδάσει τις άκρως αρνητικές εντυπώσεις από το σκάνδαλο «Dieselgate» στο οποίο είχε εμπλακεί o όμιλος, με τις παραποιημένες τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά του.
Από την άλλη, βέβαια, φαίνεται ότι εκτός της VW τόσο η BMW όσο και η Daimler επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα μέγα ιστιοφόρα «Ecoliner» για την αποστολή των αυτοκινήτων τους στις εκτός Ευρώπης αγορές και καθώς φαίνεται θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για το ποια εταιρεία θα έχει εν τέλει τα πρωτεία.
Σε περίπτωση που η επιθυμία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, κερδισμένες θα είναι και οι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Reederei Döhle, που εμπλέκεται άμεσα με το σχέδιο κατασκευής των μέγα ιστιοφόρων «Ecoliner».

Φωτό: flickr.com/Anna Hackman & http://www.dykstra-na.nl/workspace/uploads/riu-orig_ecoliner-1453809980.jpg

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.