Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης της Βρετανίας ξεκινά έρευνα για την...

Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης της Βρετανίας ξεκινά έρευνα για την Airbus

52
Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης της Βρετανίας ξεκινά έρευνα για την Airbus

Μετά από σχετικές καταγγελίες η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης στη Μεγάλη Βρετανία (Serious Fraud Office – SFO) αποφάσισε την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για φαινόμενα «απάτης, δωροδοκίας, διαφθοράς» αλλά και παρατυπιών στους κόλπους της Airbus, που αφορούν τις προσπάθειες σύναψης συμφωνιών της Airbus με τρίτους και ειδικότερα με προμηθευτές της βιομηχανίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου και μάλιστα προ ολίγων ημερών από την SFO εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητείται οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι για την υπόθεση να προχωρήσει σε κατάθεση στοιχείων στην υπηρεσία. Μάλιστα, γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται σύντομα η έρευνα -αναλόγως των στοιχείων που θα έρθουν στο φως- να επεκταθεί και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Airbus, όπως είναι η Γερμανία αλλά και η Γαλλία.
Να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση του τέως πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε αποφασίσει και προχωρήσει σε πάγωμα της χορήγησης εγγυητικών επιστολών για τραπεζικά δάνεια σε εταιρείες που συνεργάζονταν με την Airbus, ενώ και η Βρετανική Αρχή Χρηματοδότησης Εξαγωγών (UKEF) επιζητά εδώ και αρκετό καιρό την αλλαγή των διαδικασιών εξασφάλισης συμβολαίων για τις αεροδιαστημικές εταιρείες από τοπικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτά να συνάπτονται με όρους απόλυτης νομιμότητας και διαφάνειας.
Από την πλευρά της η Airbus ενημέρωσε τους επενδυτές για την υπόθεση, με τα στελέχη της να δηλώνουν και επισήμως ότι είναι στην διάθεση της βρετανικής υπηρεσίας και ότι σε κάθε περίπτωση επιθυμούν την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης, που αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία της και μάλιστα σε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός με την αμερικανική Boeing εντείνεται.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HANNAH MCKAY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.