Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Ευρωπαία Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη Τύπου...

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Ευρωπαία Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Ποσειδώνια 2016

797
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Ευρωπαία Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Ποσειδώνια 2016

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τελευταία μέρα των Ποσειδωνίων από τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη και την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. Violetta Bulc, το κύριο θέμα που απασχόλησε αρκετούς εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν αδιαμφισβήτητα οι κινήσεις των Βρυξελλών για το θέμα της φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας.
Αν και η Επίτροπος φάνηκε διαλλακτική, ήρεμη και με επιθυμία για ανοικτό διάλογο, ο πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε με έμφαση ότι η διαδικασία “προανάκρισης” που έχει ξεκινήσει η Επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με το θέμα φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας δεν πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο, πιο επίσημο, στάδιο της κυρίας “ανάκρισης”. Ο κ. Βενιάμης αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Μεταφορών αλλά ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε όχι από την Επίτροπο Βεστάγκερ αλλά από τον προκάτοχο της, Επίτροπο Αλμούνια.
Η Επίτροπος κατά την ομιλία της δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία ελέγχου για την εξέταση του ελληνικού φορολογικού πλαισίου ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΕ επέμεινε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει σχετικά άμεσα όπως έγινε και σε παρόμοιες περιπτώσεις ευρωπαϊκών ναυτιλιακών κρατών, τα οποία και ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ζήτησε χαρακτηριστικά από την Eυρωπαία Επίτροπο να καθίσουν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλον.
Εάν και η Επίτροπος φάνηκε θετικά προδιαθετημένη προς τη ναυτιλακή βιομηχανία και τόνισε ότι το Κολλέγιο των Επιτρόπων επιθυμεί ο συγκεκριμένος κλάδος να κρατήσει τα ηνία παγκοσμίως, ωστόσο έδωσε έμφαση στην ανάγκη για έναν διάλογο με όλους τους εταίρους, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της φορολόγησης. Ανέφερε επίσης, ότι το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αμιγώς ναυτιλιακή δραστηριότητα δεν θα αλλοιωθεί.
Ο πρόεδρος Θ. Βενιάμης τόνισε ότι ένας μακροσκελής διάλογος και μια επίσημη διαδικασία εξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας”. Στο σαφές μήνυμα του προέδρου της ΕΕΕ η Επίτροπος Violetta Bulc απάντησε ότι θα το μεταφέρει στις Βρυξέλλες.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Βενιάμη προς την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), σημειώνοντας ότι η ΕΕΕ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνόκτητου στόλου της ποντοπόρου ναυτιλίας, συμπεριλαβανομένης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, διαχωρίζοντας δημοσίως και ενώπιον της Επιτρόπου τις θέσεις και επιδιώξεις της ΕΕΕ που δεν συσχετίζονται με τον παρεμβατισμό και τις επιδοτήσεις που ζητούν άλλοι φορείς.
Για το θέμα του Brexit που επίσης απασχόλησε την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος, ο κ. Θ. Βενιάμης, απάντησε ότι δεν αφορά την ελληνική ναυτιλία και την ανταγωνιστικότητά της ενώ η Επίτροπος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και σε μια αρνητική έκβαση η Ευρώπη θα μπορέσει να πορευθεί και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.